Scheiblers priser for Design og Kunsthåndverk 2017

Nestleder i Stiftelsen Scheibler, Birgitte Lange, delte ut prisene for 2017 i et arrangement i Nasjonalmuseet onsdag 7. mars 2018.

Kristine Five Melvær ble tildelt Scheiblers Designpris for 2017 med kr 200 000,-

Kristine Five Melvær har en MA i industridesign fra AHO og MA i visuell kommunikasjon fra KHIO (2012), samt grafisk design fra Westerdals. Med denne imponerende og grundig utdannelsen er hun også en allsidig designer som har produsert møbler, lamper, tekstiler, husgeråd og grafiske objekter. Hun er opptatt av det poetiske og sensuelle i materialer og objekter, og fokuserer på å skape et følelsesmessig bånd til brukeren. Melvær samarbeider med flere europeiske og norske fabrikker. Hun var den første skandinav som produserte for det belgiske selskapet When Objects Work med Soft Bowls og Soft Vases, og hun har bidratt betraktelig til fornyelsen av Magnors produksjon de siste årene med vasene Dew, Seasons, Else, Marie og Liv. De to siste årene har hun også fornyet Røros Tweeds kolleksjon med pleddene Mikkel og Naturpledd. Hun fikk den internasjonale prisen Riedel Award for sine glassarbeider i 2014.

Jim Darbu tok sin MA på KHIO i 2009. Han har deltatt i en rekke utstillinger og er innkjøpt av Nasjonalmuseet og av KODE museum. Hans kunstnerskap består hovedsakelig i å lage figurative keramikk-skulpturer i forskjellige uttrykk og størrelser. Tematisk jobber han mye med elementer man kan finne innenfor dagens populærkultur. Han har alltid vært opptatt av film og tegneserier, og skulpturene gjenspeiler i stor grad denne interessen. Med en narrativ tilnærming til kunsten har han en forkjærlighet for å portrettere det vulgære og underfundige. Han er også interessert i dekonstruksjon og stilisering av form. I en konstant søken etter den perfekte overflaten varierer han figurenes uttrykk mellom sterke farger i spraylakk og ubehandlet høybrent leire. Han understreker ofte skulpturens form og uttrykk med ornament eller ved å jobbe frem ulik tekstur i leirens overflate.

Fotografiene er tatt av Ole Christian Eklund/PLNTY

Kulturmagasinet Plnty har en interessant omtale av prisutdelingen. Se her

Tildelingen er også omtalt i Norske Kunsthåndverkere, se her,  og i Bo Bedre, se her. Møbel og interiør har omtalt utdelingen her. Her finner du omtalen i Rørosnytt, og Rana Blad omtaler tildelingen her.

Vi takker også Avdelingsdirektør kunsthåndverk og design Widar Halén for faglig bistand ved utvelgelsen av kandidatene til våre priser.

 

Kommentarer er lukket.