Vilde Hagelund f. 1992
Vilde Hagelund (vhagelund.com)
Vilde Hagelund er 29 år og har bachelor i multimedia-teknologi og design fra Universitetet i Agder, og en bachelor og master i produktdesign fra OsloMet. Hun bor og jobber i Oslo, og hadde praksis hos Andreas Engesvik og ble i 2019 tildelt Norsk Industris Designstipend og jobbet i praksis hos utemøbelprodusenten Vestre.
Samme år fikk hun DOGA merket som årets nykommer i design med prosjektet Objectum – 60 objekter på 60 dager. Hun laget på 60 dager et formbibliotek av 60 former i bjørk – et fordypnings-prosjekt på bjørk som materiale for gjenstander som kan settes i produksjon, og som et resultat av utforskingen ble skålene Remissus inspirert av vanndråper og bordet Pedestal utviklet.
Etter fullført praksis hos Vestre har Vilde jobbet videre med produkter basert på Objectum med teknikk, form og kunnskap. Hun har utviklet en ny serie av både fatene Remissus for The Ode To, bordene Pedestal og skapet Armarium, laget av Møbelverkstedet Produksjon AS. Prototypen av lampen Silva ble høsten 2021 utstilt i New York under Sight Unseen Norway x New York og produsert av West Elm, mens oppbevaringsbordet Arka har hun designet sammen med Kathrine Hovind og laget på eget verksted. Under praksis hos Andreas Engesvik Oslo var hun blant annet med på å designe Helle pleddet inspirert av helleristninger for Fram Oslo og stuebordene Pall i heltre eik for Tonning & Stryn.
Vilde Hagelund stiller spørsmålstegn ved det etablerte og eksperimenterer i grenselandet mellom design, kunst og håndverk med møbler som spesialitet. Hun har et nært og unikt forhold til materialet – oftest tre – og stiller spørsmål om produkter vi omgir oss med til daglig. Form, funksjon og materiale, men også bruk- og kast aspektet opptar henne sterkt. Hagelund ønsker å tilby et alternativ til masseproduserte varer som er laget for å gå i stykker, og vil kombinere håndverk, mateiralkunnskap og masseproduksjon for å oppnå dette.
Olaf Tønnesland Hodne f. 1990
www.olafhodne.no
Smykkekunstner med BA og MA i medium og materialbasert kunst fra Kunsthøyskolen i Oslo i 2019 og fra Hiko Mizuno College of Jewellery i Osaka, Japan. Hodne har i sin relativt korte karriere allerede deltatt i et 30-talls utstillinger, bla i München Jewelry Week, og han er innkjøpt av Nasjonalmuseet, KODE og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Som få av samtidens smykkekunstnere arbeider Hodne med sliping av stener – en eldgammel teknikk, som ikke mange mestrer i dag. Han arbeider med kvarts, aventurin, safir, ametyst og syntetiske stener som får markante og intrikate slipninger i rektangulære, firkantete eller runde grunnformer. Han sliper til smykkeelementene inn i selve stenen slik at man bare legger til en enkel brosjenål.
Under bearbeidelsen av stenen fokuserer Hodne på den geologiske prosessen som den har gjennomgått og som er synlig i stenen. Han setter også spørsmålstegn ved «ekthet» begrepet – særlig når den molekylære strukturen er identisk i den ekte og i den kunstig lagete stenen. Titlene på Hodnes arbeider varierer mellom «skjold» og «vindu», som har vært hans gjentagende tema. Gjennomskinnelige krystaller kalles vinduer, mens de opake mineralene heter skjold. Det identitetskapende formspråket i heraldikk og våpenskjold er inspirasjonskilder til Hodnes smykkekunst.
Om Stiftelsen Scheibler
Stiftelsens formål er å støtte samfunnsnyttige og kulturelle tiltak, og styret innvilger støtte til konkrete prosjekter med hovedvekt på sosiale tiltak. Stiftelsen deler også ut noen priser. Midlene som deles ut av Stiftelsen Scheibler er avkastning av verdier tilført stiftelsen gjennom salg av Fabritius-konsernet, som ble bygget opp av familien Scheibler. Styrets faglige rådgiver for utvelgelse av kandidater til priser i design og kunsthåndverk er Widar Halén, seniorforsker ved Nasjonalmuseet, widar.halen@nasjonalmuseet.no . Hver av prisene er på kr 250.000.