Designprisen på 200.000 kr er tildelt Michael Olestad Nybråten og Kunsthåndverkspriser på kr 200.000 er tildelt Ahmed Umar.
Alle bilder ved fotograf Ole Christian Eklund
Prisutdelingen var 27. November i Nasjonalgalleriet.og prisene ble delt ut av stiftelsens styremedlem Sissel Benneche Osvold. Scheiblers rådgiver i forbindelse med prisutdelingene er seniorforsker Widar Halén ved Nasjonalmuseet.
Sissel fortalte at Widar først presenterer et antall kandidater, minimum tre i hver gruppe, for stiftelsens styre, og deltar så i vår diskusjon om kandidatenes arbeider. Deretter foretar styret valg av prisvinnere. Uten Widars faglige kompetanse og innsikt, hadde vi i styret ikke kommet langt når vi leter etter de verdifulle begavelsene som fortjener særlig stimulans og utmerkelse.
Om de to vinnerne, hentet fra talen:
Scheiblers Designpris for 2018 tildeles Michael Olestad Nybråten.
Sissel fremhevet i talen at Michael Olestad Nybråten har markert seg som en av våre mest talentfulle unge motedesignere. Hans stil er poetisk og leken, lett og uanstrengt, ofte med ukonvensjonelle draperinger.
Olestad Nybråten etablerte seg som designer med merket ”Michael Olestad” i 2016. Han er utdannet ved London College of Fashion og har tidligere bl.a. arbeidet for den ledende svenske motedesigneren Anne-Sofie Back og for svenske Acne Studios. I 2017 vant han Bik Bok Runway Award der juryen understreket Olestads helhetlige tilnærming til design, og kolleksjonens appell til et bredt spekter av både menn og kvinner. Jeg nevner også at visningen med rette fant sted på Museet for Samtidskunst.
Olstad har i løpet av et par år klart å lansere sin egen merkevare og med dette har han gjort seg bemerket langt inn i motekatedralen, i magasinet Vogue. I årets augustnummer rapporterte Vougues utsendte fra catwalken under den norske moteuken, Oslo Runway ,og framhevet mannen med de silkemyke draperte kjolene og blandingen av materialer som dongeri og paljetter, streetwear og high fashion.
Olestad er i gang med å finne sin identitet i en av verdens mest konkurranseorienterte bransjer. Her skal man ikke bare stå ut fra mengden med noe originalt og bemerkelsesverdig, men også tilby noe mange vil ha. Det fordrer stadig utvikling og fordypning, noe vi håper Olestad vil bruke Scheiblerprisen til. Mye tyder på at han er i gang med å lykkes.
Scheiblers kunsthåndverkpris for 2018 tildeles Ahmed Umar.
Ahmed Umar er en norsk-sudansk kunstner som jobber med utgangspunkt i dypt eksistensielle problemstillinger. Hans mangfoldige kunstneriske uttrykk i forskjellige materialer viser en mann som behersker kunsten å vandre mellom de helt store formater, for eksempel en nærmere 2,5 meter lang okse med elegant buede horn, i keramikk, og de langt mindre formater, som små amuletter i lær. Den siste utstillingen hans i høst, ”Å bære det stygge ansiktet” viser en serie fotografier han nylig tok i Sudan og som henviser til Umars identitet som homofil i et land som benekter at identiteten finnes.
Ahmed Umar er den første muslimske flyktningen fra Sudan som sto fram som homofil, og det i NRK-TVs Migrapolis, og med åpen identitet på sosiale medier. Deretter laget han en performance der Umar former en hel liten hær av 230 leirfigurer som representerer alle dem, både familie og venner som vendte ham ryggen, og som han samtaler med og tar avskjed med, og erstatter med andre leirfigurer Verket er dypt berørende for publikum.
Umar er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Han kom til Norge som politisk flyktning fra Sudan i 2008 med et svært tydelig ønske om å uttrykke seg slik at det berører publikum direkte.I Sudan eksisterer ikke gallerirommet , den hvite kuben, kunsten er infiltrert i kulturen, ikke adskilt i egne rom. Dessuten oppfordrer ikke arabisk kultur og språk til direkte og eksplisitt tale, men er rikt på ulike tilnærminger, omskrivninger og metaforer.
I et intervju i Morgenbladet med billedkunstneren Lotte Konow Lund, forteller Umar hvordan han er opptatt av å kontekstualisere følelsene sine i historisk sammenheng. Han sier, sitat: Jeg ønsker å få folk i tale, å finne et språk jeg behersker, og jeg vil plassere meg i forhold til mennesker mer enn i forhold til samtidskunsten.
Ahmed Umar har deltatt på en rekke utstillinger. Han ble tildelt debutantprisen på utstillingen Kunsthåndverk 2017, og er kjøpt inn av Drammen museum og Oslo kommunes kunstsamling. Første gang jeg så Umar var på årets høstutstilling der han er nydelig portrettert av Marit Krogh, i bronse.
Da Umar tidligere i år feiret sitt norske statsborgerskap i Oslo Rådhus, hadde han selv sydd seg en ny folkedrakt, en drakt fra den historiske politiske opposisjonsgruppen Mahdist-Sudan fra kolonitida, kreativt satt sammen med hallingbunaden. Og det synes jeg både hallingdøler, kunstelskere og det norske bunadpolitiet skal være utrolig stolte av.
Deretter takket begge prisvinnerne for de tildelte priser.