2015 Scheiblers Kunsthåndverkspris

2015 Scheiblers Kunsthåndverkspris

Kunsthåndverkprisen for 2015 på 200.000 kroner er tildelt Franz Petter Schmidt

Franz Petter Schmidt (f. 1969)

Schmidt har svennebrev i herreskredderfaget, og hovedfag fra tekstil ved KHIO, (2000) og har nettopp avsluttet tre år som stipendiat. Han har hatt flere separatutstillinger, og de siste år har han vist resultatene av stipendiatarbeidet ved Gudbrandsdalens Ullvarefabrik (på Maihaugen 2013) og ved Sjølingstad Uldvarefabrik (Oslo Kunstforening 2015), hvor han har dokumentert norsk industriell tekstilhistorie.
Den siste utstillingen «Weaving Fabrics for Suits» viste også hvordan hans egen produksjon var blitt inspirert av stipendiatarbeidet ved disse gamle fabrikkene. Her ble det vist dresser laget av stoffer Schmidt hadde produsert ved disse veveriene. Han har brukt historien og produksjonen ved veveriene for å sette fokus på betydningen av materiell og immateriell arv. Når et veveri som Sjølingstad legges ned, blir maskiner og utstyr stående igjen. Hva slags verdi har disse gjenstanden? Hva med kunnskapen som går tapt eler blir tatt vare på – og hva kan den bety for kommende generasjoner?
Schmidt har variert erfaring fra norsk tekstilindustri og motebransje. Han kjenner hele produksjonsprosessen av tekstiler, fra idéutvikling til ferdig produkt. Schmidt har også arbeidet som konsulent for håndverksbedrifter i Sør Afrika og i Swaziland.

Nasjonalmuseets Widar Halén tar en titt på kunsthåndverkerens arbeider sammen med designprisvinnerne Åshild Kyte og Vera Kleppe
Nasjonalmuseets Widar Halén tar en titt på kunsthåndverkerens arbeider sammen med designprisvinnerne Åshild Kyte og Vera Kleppe

Kommentarer er lukket.